FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
ABOUT RETROSPECTIVELY REVISED
FINANCIAL STATEMENTS

Retrospectively Revised Financial Statements

When must an issuer retrospectively revise financial

statements?

The staff (the “Staff”) of the U.S. Securities and
Exchange Commission (the “SEC”) has indicated that an
issuer may need to retrospectively revise its audited
financial statements due to, for example, a subsequent
change in accounting principle under Accounting
Standards Codification Topic 250, Accounting Changes
and Error Corrections (“ASC 250”), or wupon the
occurrence of discontinued operations after year-end, or
as a result of a change in segment reporting after year-
end.! The Staff indicates that revised financial
statements, as well as affected disclosures, must be on
file for incorporation by reference into a Form S-3 prior
to filing of the registration statement (or a proxy
statement which requires financial statements, as
discussed in response to the question “Does the Staff’s
position with regard to retrospectively revised financial
statements apply when the company is filing a proxy

statement?”).

1 See Section 13100 in Topic 13 of the Division of Corporation
Finance Financial Reporting Manual.
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When is retrospective application of an accounting

principle required under ASC 250?

In May 2005, the Financial Accounting Standards Board
(“FASB”) issued ASC 250. This standard changed the
default method for reflecting the adoption of new
accounting standards from prospective, i.e., reflecting
the cumulative effect of a change in accounting
principle on net income only in the year of the change
(along with supplemental pro forma disclosures
demonstrating the change), to retrospective, whereby
the prior period comparative financial statements (e.g.,
the prior period balance sheet and the prior two years
for annual statements) are revised to reflect the new
accounting method as if it had applied throughout the
reporting period. Under ASC 250, any new FASB
accounting standard requires the retrospective method,

unless otherwise specified in the new standard.

ASC 250 applies both to a mandatory change in
accounting principle occurring as a result of FASB's
adoption of a new standard and to a voluntary change,
such as a change from one GAAP principle to another
GAAP principle upon a determination of “preferability”

by the issuer.
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How does retrospective application of financial
statements differ from restatement of previously issued

financial statements?

ASC 250 draws a distinction between “retrospective
application” for changes in an accounting principle, and
the “restatement” of previously issued financial
statements as a result of an error. Restating for a
material error is what is commonly referred to as a
“restatement,” where prior periodic reports are
amended to include revised financial statements and
notes to the financial statements reflecting the changes
necessary to correct the error. Under the retrospective
application method, revision of the financial statements
would be made only to the comparative financial
statements, without any requirement to amend prior

reports.

How are retrospectively revised financial statements

reflected in a periodic report?

If a retrospective revision of the financial statements is
required, a Form 10-K filed after a change in accounting
principle would include retrospectively revised annual
financial statements for the prior comparative periods.
For example, if an issuer has a change in accounting
principle in 2012, then the issuer’s Form 10-K would
include the 2011 audited annual financials reflecting the
new accounting principle, as well as revised 2010 and
2009 audited annual financial statements, reflecting the
information as if the new accounting principle had been
in place since the beginning of the period covered by the

financial statements.
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Are there exceptions to the requirement to present

retrospectively revised financial statements?

ASC 250 mandates retrospective application “when
practicable,” noting that impracticability occurs

whenever any of the following conditions apply:

e  after making every reasonable effort, the issuer

is unable to do so;

e retrospective application requires assumptions
about management’s intent in a prior period

that cannot be independently substantiated; or

e retrospective application requires significant
estimates, and it is impossible to distinguish
objectively information about those estimates

that:

» provide evidence of circumstances that existed
on the date(s) at which the estimated amounts
would be recognized, measured or disclosed,

and

» would have been available when the financial

statements for that prior period were issued.

ASC 250 also limits the retrospective application
requirement to direct effects of the change in accounting
principle (along with any related income tax effects), so
it does not require revision of the prior period financials
for certain indirect effects, such as changes in
management compensation based on earnings per
share. Instead, indirect effects are recognized in the

period of the accounting change.

Are some accounting changes still reflected

prospectively in the financial statements?

ASC 250 provides that, in certain circumstances,
accounting changes are reflected prospectively and do

not require retrospective revision of prior period



financial statements. These include changes in methods
used for accounting for depreciation, amortization or
depletion, changes in accounting estimates (e.g., the bad
debt allowance or service life of an asset) or changes
from FIFO to LIFO (which had special treatment as a
change in estimate rather than a change in accounting
method under the pre-ASC 250 standard of Accounting
Principles Bulletin No. 20).

Must an issuer revise related disclosures such as
Management’s Discussion and Analysis of Financial

Condition and Results of Operations (“MD&A”)?

The Staff generally expects issuers to include revised
MD&A disclosure with the retrospectively revised
financial statements, but only if the changes are material
to previously reported results of operations. Other
related disclosures may also be affected by the
retrospective revision of the financial statements (and
thus may require revision as well), such as, for example,
the Selected Financial Data required by Item 301 of
Regulation S-K and the Ratio of Earnings to Fixed

Charges.

What other changes may require retrospectively revised

financial statements?

If management changes the structure of its internal
organization so that the composition of the issuer’s
reportable segments changes, then the information for
the prior comparative periods must be retrospectively
revised, if practicable, in accordance with Accounting
Standards Codification Topic 280, Segment Reporting
(“ASC 280”).2 A revised segment footnote must be

provided in the required annual financial statements

2 See Section 13300 in Topic 13 of the Division of Corporation
Finance Financial Reporting Manual.
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reflecting the new reportable segments, along with
revisions to the Business description and the MD&A, all
to be included in the registration statement or in a
Form 8-K that is incorporated by reference into the
registration statement. In addition to the retrospectively
revised financial statements, the Staff expects that the
MD&A will specifically describe the change in segment
reporting and include an explanation of why the chief
operating decision maker (defined in ASC 280 as the
function which allocates resources to and assesses the
performance of the segments of an issuer) has changed
how decisions are made about the allocation of
resources or the assessment of performance. In
addition, the MD&A disclosure is expected to include
discussion of the results of operations for the current
and prior periods on a segment basis, including any

related trends based on the revised segment disclosures.

Financial statements after the date a component of an
issuer is disposed of, or classified as held for sale in
accordance with Accounting Standards Codification
Topic 205-20, Discontinued Operations (“ASC 205-207),
must include retrospective reclassification of relevant
prior periods to report the results of the component in
“discontinued operations.”® In addition to retrospective
application in the financials, the Staff expects to see

discussion in the MD&A of:

e the events that led to the discontinued
operations and the material terms of
termination related to the discontinued

operations;

e the impact on the issuer’s operating results;

3 See Section 13200 in Topic 13 of the Division of Corporation
Finance Financial Reporting Manual.



e a description of any contingent obligations,
financial ~ commitments or  continuing
relationships with the discontinued operations;

and

e any impact of the discontinued operations on

liquidity and capital resources.

Sections 13400-13600 in Topic 13 of the Division of
Corporation Finance Financial Reporting Manual note
other areas where retrospective application is called for,
including a change in the reporting entity or the
consummation of a transaction accounted for similar to
a pooling of interests (i.e., the reorganization of entities
under common control), stock splits, and material
retrospective adjustments to provision amounts in
business combinations under Accounting Standards
Codification Topic 805-10-25. Other recent accounting
standards that have required retrospective application
include Accounting Standards Codification Topic 810,
Noncontrolling  Interests in  Consolidated — Financial
Statements, and Accounting Standards Codification
Topic 470-20, Accounting for Convertible Debt Instrument

That May Be Settled in Cash upon Conversion.

Form S-3 Requirements for Retrospectively

Revised Financial Statements

What does Form S-3 require with respect to

retrospectively revised financial statements?

The requirement to file the retrospectively revised prior
annual financial statements with respect to a newly filed
registration statement arises under Item 11(b)(ii) of
Form S-3, which requires that the registration statement
either include or incorporate by reference financial

statements compliant with Regulation S-X if there has
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been a change in an accounting principle, or a
restatement due to correction of a material error. Under
the guidance provided by the Staff in the Division of
Corporation Finance Financial Reporting Manual, this
would also encompass discontinued operations or

changes in segment presentation.

The requirement under Item 11(b)(ii) of Form S-3 to
include or incorporate by reference retrospectively
revised audited financials is only triggered when the
Form S-3 incorporates by reference retrospectively
revised, unaudited interim financials for a period ended
after the date of the relevant event, e.g., the change in
accounting  principle, or the identification of
discontinued operations or a change in segment
reporting. If the Form S-3 is filed before the event has
occurred, or after the event has occurred but before a
periodic report is filed reflecting the event, then the
Form S-3 would incorporate by reference the
subsequent periodic reports reflecting the change, and
no earlier filing of audited, retrospectively revised
financial statements would generally be required. The
Staff does note in the Division of Corporation Finance
Financial Reporting Manual that, in certain circumstances,
pro forma financial statements prepared in accordance

with Article 11 of Regulation S-X may be necessary.*

When the updating requirement is triggered, the Staff
expects issuers to incorporate by reference, or include in
the Form S-3, retrospectively revised, audited financial
statements during any period between when the change
in accounting principle or other triggering event occurs,
and when the issuer is obligated to present the
retrospectively revised financials for the comparative

periods in the Form 10-K filed after the change.

4 See Section 13110 in Topic 13 of the Division of Corporation
Finance Financial Reporting Manual.



How does an issuer file retrospectively revised annual
audited financial statements in anticipation of a
Form S-3 filing?

An issuer may include the retrospectively revised
financials and related disclosure directly in the
registration statement as contemplated by Item 11(b)(ii)
of Form S-3; however most issuers elect to provide the
retrospectively revised financials as an exhibit to an
Item 8.01 Form 8-K, which would also include all of the

affected disclosures, such as MD&A.

Does the requirement to file retrospectively revised
financial statements apply in the context of a takedown

off of an effective registration statement?

The requirement to file the retrospectively revised
annual financial statements might also be, but is not
necessarily triggered by, a takedown off of an already
effective shelf registration statement. The updating
requirement of Item 11(b)(ii) of Form S-3 is read by the
Staff as applying at the time of filing the registration
statement; however, the Staff indicates that the issuer
should evaluate if the information in the retrospectively
revised financial statements would constitute a
“fundamental change” in the information that is
provided in the prospectus such that it would need to
be wupdated in accordance with the undertaking

specified in Item 512(a) of Regulation S-K.

Does the Staff provide any relief from the requirement
to file retrospectively revised financial statements in

advance of filing a registration statement on Form S-3?

The Staff indicates that it would not require that
retrospectively revised financial statements be
incorporated by reference into a newly filed registration
statement solely because of a stock split, as long as the

issuer includes in the filing Selected Financial Data
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which includes revised relevant per-share information
for all required periods, along with prominent

disclosure of the stock split.>

In a dialogue with the SEC Regulations Committee of
the AICPA’s Center for Audit Quality, the Staff
indicated that, for issuers complying with FASB’s June
2008 guidance added to ASC 260, Determining Whether
Instruments Granted in Share-Based Payment Transaction
are Participating Securities, retrospectively revised
financials would not be required if the issuer and the
issuer’s auditors were comfortable with only including
disclosure focused on earnings per share revised to
reflect the effect of the new accounting pronouncement
in the Selected Financial Data portion of the filing (or
incorporated by reference from a Form 10-Q or
Form 8-K), along with “full and robust” disclosure

about the implications.

Applicability of the Staff’s Position to Other Filings

Does the Staff’s position with regard to retrospectively
revised financial statements apply when the company is
filing a Form S-8?

The Staff takes the position in Securities Act Forms
Compliance and Disclosure Interpretations
Question 126.40 (August 14, 2009) that the filing of a
Form S-8 would not necessarily trigger the need to file
or incorporate by reference retrospectively revised
annual financial statements, because Form S-8 does not
include the same updating requirement that is specified

in Item 11(b)(ii) of Form S-3. In particular, General

Instruction G.2 to Form S-8 requires that “material

5 See Section 13500 in Topic 13 of the Division of Corporation
Finance Financial Reporting Manual.



changes in the registrant’s affairs” be disclosed in the
registration statement, which in the Staff’s view does
not necessarily rise to the same level as contemplated by
Item 11(b)(ii)’s express call for the retrospectively
revised or restated financials. The Staff thus leaves it
open to the judgment of issuers and auditors to
determine whether, based on materiality, the
retrospectively revised information should be included

or incorporated by reference into the Form S-8.

Does the Staff's position with regard to retrospectively
revised financial statements apply when the company is

filing a proxy statement?

As noted throughout Topic 13 in the Division of
Corporation Finance Financial Reporting Manual, the
Staff takes a similar approach on retrospectively revised
financials with respect to any proxy statements which
require that financial statements be included or
incorporated by reference, even though Item 13 of
Schedule 14A does not include the same language as set

forth in Item 11(b)(ii) of Form S-3.

Is an interim filing of retrospectively revised financial
statements permissible even when no Form S-3 or proxy

statement will be filed?

The Staff acknowledges in Section 13100 in Topic 13 of
the Division of Corporation Finance Financial Reporting
Manual that issuers may elect to file an Item 8.01
Form 8-K to provide the retrospectively revised annual
financial statements when the post-event quarterly

financial statements are filed.
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